Transport chłodniczy to jeden z dynamiczniej rozwijających się segmentów logistyki. Oprócz branży spożywczej, ten rodzaj transportu wykorzystywany jest m.in przy przewozie farmaceutyków, produktów rolnych, a także kosmetyków.
Jakie produkty wymagają transportu w kontrolowanej temperaturze?
Rozpiętość towarów wymagających transportu chłodniczego jest niezwykle szeroka. Niemniej jednak są to zazwyczaj produkty o krótkim czasie do spożycia, szybko psujące się i nietrwałe. W chłodniach o regulowanym zakresie temperaturowym przewozi się głównie:
- towary żywnościowe (np. wyroby cukiernicze, produkty mięsne, mleczne, roślinne, grzyby, ryby i owoce morza)
- półprodukty farmaceutyczne,
- odczynniki chemiczne,
- organiczne środki rolnicze,
- kosmetyki,
- ładunki niebezpieczne,
- leki.
Kręta droga na stół
Szczególne wyzwanie stanowi transport żywności, ponieważ dotyczy bardzo zróżnicowanych produktów (suchych, zamrożonych, ciekłych, sypkich i itd.) Każdy z podanych typów produktów wymaga innych warunków przewozu. Co z kolei wiąże się z koniecznością zastosowania odpowiedniego sprzętu oraz różnorodnych rozwiązań, które nie tylko chronią produkty w trakcie transportu, ale też ułatwiają ich załadunek i wyładunek.
Także sam czas dostawy tego typu ładunków jest niezwykle istotny. Większość artykułów posiada bowiem krótkie terminy przydatności do spożycia. Chcąc zachować wszystkie walory przewożonych produktów, wymagane jest zapewnienie możliwie najkrótszego czasu dostawy do finalnego odbiorcy. Zastosowane rozwiązania powinny minimalizować ryzyko jakichkolwiek opóźnień!